Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

το δεκαήμερο...

...των τεσσάρων ημερών και πως επιτυγχάνεται...

Για αρχή χρειάζεται μια μικροαναπηρία να σε κρατήσει σε ακινησία για ενάμιση μήνα (στην περίπτωσή μου θλάση στη γάμπα).. Δυόμιση μήνες πριν την προκαθορισμένη αναχώρηση είναι καλά.. Η, όχι και αξιοζήλευτη, φυσική σου κατάσταση, με ενάμιση μήνα ξάπλα και έξι γεύματα (ανία γαρ) την ημέρα, πιάνει αρνητικά πρόσημα.. Σε αυτή την κατάσταση προσπαθείς στον μήνα που περισσεύει να χωρέσεις εργασίες δυόμιση μηνών.. Φυσικά δε προλαβαίνεις να μεταφέρεις το σκάφος στο προγραμματισμένο σημείο εκκίνησης του αγώνα μια εβδομάδα πριν.. ούτε βρίσκεις το αναγκαίο πλήρωμα.. Καταλήγεις να ετοιμάζεσαι το προηγούμενο βράδυ και φτάνεις στο σκάφος άυπνος ημιθανής από την κούραση και πλημμελώς προετοιμασμένος την ώρα της αναχώρησης.. Πετάς τα πράγματα μέσα και ανάχωρείς παραβλέποντας την πρώτη αβαρία (μια σπασμένη λάμπα στο φαναράκι του σωσιβίου, ασήμαντο αλλά δείχνει μια τάση..).. Κάνεις το πρώτο μπάνιο έξω από το λιμάνι για να φτιάξεις το ροδάκι του δρομόμετρου κάτω από το σκάφος.. Ανοίγεις πανιά.. σβήνεις τη μηχανή και χαίρεσαι.. Βάζεις τον αυτόματο πιλότο (απαραίτητος για υποεπανδρομένο σκάφος) και ανακαλύπτεις ότι, αν και πριν οκτώ ώρες δούλευε στη δοκιμή, τώρα αρνείται. Παίρνεις την πρώτη βάρδια στο τιμόνι και παλεύεις με τα κύματα για επτά ώρες.. Ο αέρας κάπου στα 6 μποφόρ από τα πλάγια, η πλεύση υποφερτή.. Στο Σούνιο πρέπει να τραβήξεις βόρια πολύ κοντά στον αέρα, πρέπει να μουδάρεις (ελάττωση ιστιοφορίας).. Το αναλαμβάνει ο κολλητός. Τον χτυπά ένα κύμα και ξηλώνει τα απέναντι ρέλια (συρματόσχοινα κατά μήκος του σκάφους για ασφάλεια) με το σαγόνι. σαγόνι - ρέλια σημειώσατε ένα, ευτυχώς.. αποκατάσταση ζημιών.. μουδάρισμα επιτυχημένο.. Πορεία βορράς. αλλαγή βάρδιας στο τιμόνι.. ξερός στην κουκέτα.. Ο κολλητός στο τιμόνι για τα επόμενα 30 μίλια.. αέρα 7 μποφόρ.. πλεύση δυσχερέστατη (όσο η πορεία πλησιάζει προς την κατεύθυνση του ανέμου τόσο δυσκολεύει η πλεύση).. Παλεύει οκτώ-εννιά ώρες τις οποίες εσύ κοιμάσαι μακαρίως..

..Πρώτες πρωινές ώρες άφιξη στην Κάρυστο. σπασμένο καράβι.. Πρωινή έγερση.. Λήψη καιρού.. 6-7 μποφόρ και σήμερα.. Ανακαλύπτεις ότι στον πανικό της προετοιμασίας έχουν ξεχαστεί οι φορτιστές των gps.. στα οποία βασιζόσουν μη έχοντας επαρκείς χάρτες για όλη τη διαδρομή.. συμβούλιο.. συνεχίζουμε διστακτικά. τα σημάδια πολλά.. είναι και ο κολλητός που έχει ορκιστεί να μη ξαναπατήσει σε κάποιο από τα νησιά προορισμού (αν τα πιστεύεις).. Αναχώρηση.. έξω από τη Κάρυστο πορεία για κάβο τνόρο.. ανοίγουμε πανιά.. 6 μποφόρ. σπάνε μερικά σκυλάκια της μεγίστης (εξαρτήματα που κρατούν το πίσω πανί στον ιστό).. επισκευή. πάμε πάλι.. κάβο ντόρο 7 μποφόρ. όρτσα.. κόντρα στο βοριά.. κι άλλη μούδα (ελάχιστη ιστιοφορία) μηχανή για ασφάλεια ελιγμών.. ανακαλύπτεις βλάβη στη ρεβέρσα (κιβώτιο για επιλογή πρόσω-ανάποδα).. Σε περίπτωση αβαρίας στην ιστιοφορία χωρίς ρεβέρσα είσαι ακυβέρνητος.. συμβούλιο.. Βέτο.. επιστρέφουμε.. το πίσω μπρος. με το βοριά κατάπρυμα (ούριο) πλέον πετάμε προς Σούνιο. τρία μίλια πριν το Σούνιο μπουνάτσα(νηνεμία).. ταχύτητα μηδέν.. αμπελοφιλοσοφία.. από σπιλιάδα (τοπικές πολύ ελαφρές ριπές ανέμου που τις ξεχωρίζεις από το ρυτίδωμα στην επιφάνεια της θάλασσας) σε σπιλιάδα.. το φεγγάρι εισβάλει στο ναό του Ποσειδώνα. Αγκυροβόλιο κάτω από το ναό τις πρώτες πρωινές ώρες.. Πρωινή έγερση.. πρόχειρη επισκευή ρεβέρσας.. συμβούλιο για επανεξέταση.. παραμονή.. μπάνιο όλη μέρα.. επιτέλους διακοπές.. κατάκλιση. Πρωινή έγερση.. μπάνιο μακροβούτια.. προσπάθεια για πάτο στα δώδεκα μέτρα άκαρπη.. αδυναμία εξισορρόπησης κάτω από τα εννιά (μην είμαστε και πλεονέκτες).. Μεσημέρι απόφαση αναχώρησης.. Άγκυρα βράχωμένη.. στα δέκα μέτρα.. προσπάθεια απεμπλοκής.. σπάσιμο φράγματος εννέα μέτρων.. πολλές προσπάθειες.. επιτυχία! Αναχώρηση.. δοκιμή αυτόματου πιλότου (έτσι..).. λειτουργεί!!!(κάποιος δεν ήθελε να πάμε βόρεια).. Πανιά.. 4-5 μποφόρ. πλεύση ευχάριστη (επιτέλους).. Κατάπλους πανηγυρικός στο Φάληρο.. νομίζεις ότι πέρασαν δεκαπέντε μέρες.. ώρα για πραγματικές διακοπές..

26 σχόλια:

spourgitaki είπε...

Τύφλα να έχει ο Καββαδίας!
"έτυχε ναύλος για το Νότο,
δύσκολες βάρδιες, κακός ύπνος και μαλάρια"
Σχεδόν με έπιασε ναυτία με την περιγραφή σας!
Ήταν πάντως μία πολύ όμορφη περιπέτεια :)

koulpa είπε...

spourgitaki
Πράγματι!(δε μπορεί, πρέπει να έχω επιτεαστεί) Ευτυχώς τη ναυτία την αποφύγαμε τουλάχιστον.. Ευχαριστώ:)
To μόνο κακό ήταν ότι βλέποντας την εκκίνηση του αγώνα.. δεν είμαστε εκεί.. Πάντως συλέξαμε πολήτιμες εμπιρίες:):)

a_lexia είπε...

Αλήθεια... σε ποια θέση τερματίσατε; (χε, χε) Δε λέω... "καλό" το ταξίδι, αλλά και ο τερματισμός μετράει... (πιο πολλά χε,χε)

Επίσης κάτι μέσα μου μού λέει ότι στον Καφηρέα είχατε συνεχώς αγκαλιά το lap top και φωνάζατε τη μαμά σας (απορία: είναι Cavo Doro ή Cavo d' Orο).

Πάντως οφείλω να παραδεχτώ ότι είστε πολύ περιγραφικός(!) Αντε, καλή ξεκούραση και καλές διακοπές!!! : ))

koulpa είπε...

Xεχε?(γιατί τόση κακία?) Δε θα το πω καλό το ταξήδι.. καλός ο τερματισμός αλλά πρώτα πρέπει να βρεθείς στην εκκίνηση..πιό πολλά χεχε?(μα τι σκληρώτητα?)
Αυτό το κάτι μέσα σας (παραδόξως)πλανάται.. Το lap top παρένηνε στο τραπεζάκι του (για το καλό του) και τη μαμά μου δε χρηάστηκε να τη φωνάξω τα τελευταία 39 χρόνια.. (το έχω δει και με τις δύο γραφές, το έγραψα κι εγώ ελληνικά καί υσήχασα)
Ευχαριστώ(!)..μάλον πολύ περιγραφικός.. για να παραπλανήσω το κάτι μέσα σας:)
Ευχαριστώ επίσεις:):)

a_lexia είπε...

E! όχι και κακία αγαπητέ... Απλώς σας επαναφέρω στην τάξη από το ανέμελο κλίμα των διακοπών. Αφού το γνωρίζετε ότι μου αρέσει να σας τσιγκλάω... (και απ' ότι βλέπω τα κατάφερα). Και για να μην παρεξηγηθώ πέρα ως πέρα, επισημαίνω ότι αστειεύομαι και χαίρομαι πολύ που σας διαβάζω στον οίκο σας... (α! να μην ξεχάσω... Σιγά μην παραδεχόσαστε - ανήρ γαρ - ότι φωνάζατε τη μαμά σας - πάρα πολλά χε, χε και χόχο... Εγώ πάντως όταν πέρασα once την φώναζα και αυτή και τον μπαμπά μου και όλο μου το σόι...) : ))))

koulpa είπε...

a-lexia
Στιγκλίστε με όσο αγαπάτε..
..Η μαμά μου μου το ξεκαθάρισε, κάπου στα 3, ότι δεν οφελεί να τη φωνάζω.. αντιπαθεί τα μαμόθρεπτα:):)(δεν ήταν και τόσο κακή η κατάσταση, έχω δει καί χειρότερες..):):)

kanataki είπε...

με έπιασε ναυτία ήδη

υγ μια το blogging χωρίς φως,μια εσείς....

patsiouri είπε...

Περαστικά μας καταρχήν...καλώς σε βρήκα!! Και αυτά είναι που θα θυμόμαστε, n'est pas???

koulpa είπε...

staperdona
Είπαμε..δραμαμίνες.. και μακριά από κουνιστές πολυθρώνες:)
υγ.ελεήστε τον αόματο..:):)

koulpa είπε...

patsiouri
Περαστικά μας:)
Καλώς το κι εδώ:)
C'est vrais:):)

mpoumpoula είπε...

Alli fora ama exeis elleipsi pliromatos bale ena post
na sai sigouros pos tha se iperkalipso...alloste exo 5500milia sto energitiko mou, nomizo pos tha mporousa na boithiso ligo
ZHLEVOOOOOOO pantos poli
para poli
ipervolika poli
kai nomizo oti den se simpatho pou esi brikes kairo eno ego ekana barkada!
filia

koulpa είπε...

mpoumpoula
Καλώς το!
Θα το έχω υπόψην.. δε ξέρω πόσα μίλια έχω καλύψει..5500.. και ζυλεύετε.. και θέλετε και καιρό.. δεν είστε τυπικό δείγμα.. εγώ πάλι μάλον σας συμπαθώ:):)
Στην κατάστασή μου θα εκτιμούσα 2-3 μέρες βαρκάδα και μετά στα σκληρά.. Να φτάσουμε τουλάχιστον στην εκκίνηση.. :):)

σορολόπ είπε...

Κατ'αρχήν είμαι ενθουσιασμένη που ανακάλυψα το blog σας! ...κι αναρωτιόμουνα πώς εσείς δεν καταθέτετε τις σκέψεις σας κάπου...

...εν συνεχείας αυτό το ποστ μου θύμησε εποχές που καταπιανόμουνα κι εγώ με τη θάλασσα και είχα καταφέρει ένα-δυο ταξιδάκια... ωραία ήταν...μετά μας πήρε μπάλα η ζωή, χαθήκαμε και με τα παιδιά που γνωριστήκαμε στην ιστιοπλοϊα... αλλά το μικρόβιο ζει ακόμα στον οργανισμό μου :)

..καλή συνέχεια και θα τα λέμε πια και από δω!

mpoumpoula είπε...

blepo tou xronou stous agones na strimoxnomaste sti koupasti!
xaxaxaxa
eides ena post xreiazotan kai na to pliroma etoimo gia polla mpoforia

koulpa είπε...

sorolop
Καλώς το!.. Μα δε κρατώ και πολύ το στώμα μου.. εκτίθεμαι γενικώς..:):)
O φίλος, που εξαιτίας του κολήσαμε, πήρε σκάφος κοντά στα 60.. ποτέ δεν είναι αργά.. (το λέω στην πεθερά για να τα ακούει η νύφη.. εγώ είμαι η νύφη?)..:):)

koulpa είπε...

mpoumpoula
..χιχιχιχι λές να ψάχνουμε για μεγαλήτερο σκάφος?:):)

σορολόπ είπε...

..μα αν έχεις πράγματα να πεις δεν κλείνει το ρημάδι! :))

...ααα είστε από τους τυχερούς που διαθέτει σκάφος η παρέα.. και τι ωραία απασχόληση που θα'ναι (φαντάζομαι) εκτός από τα ταξίδια..

koulpa είπε...

sorolop
..Μπα με το χρήμα δεν έχω καμμία σχεση.. έχω κατά καιρούς φίλους με σκάφη.. και κατά καιρούς νοικιάζουμε:):)

Maria Mikro Analogo είπε...

Μου φαίνεται ότι ήταν ένα άκρως ενδιαφέρον ταξίδι! :-) Άντε και στο επόμενο σύντομα. Καλωσήρθατε :-)

koulpa είπε...

maria
Επιστρέξατε? Καλά ήταν.. αν είμουν και σε καλήτερη κατάσταση:)
Τα επόμενα θα είναι πιό ύπια.. δυήμερα στο σαρωνικό..:)
Καλώς σας βρήκα:):)

diva είπε...

..Είναι σαφές. Δεν έπρεπε να μας αναστατώσετε κι ύστερα να αποχωρήσετε.

koulpa είπε...

diVa μας
..Πόσο δίκιο έχετε..:)
..το πνεύμα πρόθυμον, η σαρξ αδύναμος..:)
Μα κι εσείς, με ευρία ερμηνία, το ίδιο κάνετε:):)
Καλά να περάσετε και να επιστρέψετε όπως επιθυμήτε (μη σας τρομάζω..):):)

Ανώνυμος είπε...

Κατά πρώτον είσαι ο πρώτος ιστιοπλόος μπλόγκερ που ανακάλυψα. Κατά δεύτερον μου άρεσε που ξαναθυμήθηκα κάποιους ναυτικούς όρους, αφού τρομάρα μου, έχω πάρει και δίπλωμα ανοικτής θαλάσσης. Κατά τρίτον, αχχχχχχχχχχχχχχ...όσο θυμάμαι το αίσθημα ελευθερίας στο πέλαγος! Προς το παρόν ψάρεμα με τον μπαμπά μου στην Χαλκιδική και πολύ μου είναι

Άλλο κακό να μην σας βρει.

koulpa είπε...

doratsirka
Καλώς ήλθατε!
Ναι τελικά όπως και τόσα άλλα και το ναυτικός λαός είναι μύθος πλέον..:)
Προσπάθησα να μη βάλω πολλούς όρους.. δεν είμαι και καββαδίας.. ποιός θα καθόταν να το διαβάσει..:)
..Είναι απίστευτη αίσθηση..
Ποτέ δεν είναι αργά (το λέω να το ακούω..) χρειάζονται βέβαια κατάλληλες παρέες..
Το ψάρεμα το βαριέμαι.. μπορώ α κάθομαι σε μια βάρκα χαζεύοντας ώρες χωρίς δικιολογία:)
Tην καλησπέρα μου:):)

Kapetanios είπε...

Σε καλησπερίζω και εγώ με την σειρά μου αλλά δεν μπορώ παρά να γκρινιάξω στο πρώτο μου( και στα άλλα μου γκρινιάζω, μην νομίζεις) σχόλιο στο μπλογκ σου διαβάζοντας την κατά τα άλλα πολύ όμορφη περιγραφή σου :))
α) Δεν ξεκινάμε ΠΟΤΕ χωρίς τους κατάλληλους χάρτες για το ταξίδι μας.
Το gps είναι ( πρέπει να είναι ) ένα βοηθητικό εργαλείο στα χέρια του καπετάνιου και όχι να βασιζόμαστε επάνω του για πάρα πολλούς λόγους ( ένας απ αυτούς συνέβη στην περίπτωση σας)
β) ΠΟΤΕ δεν επιχειρούμε πολλές προσπάθειες και μάλιστα την μία πίσω από την άλλη , για να περάσουμε το όριο των αντοχών μας την συγκεκριμένη στιγμή πόσο μάλιστα όταν έχουμε να κάνουμε και κάποια δουλειά ( ξεβράχωμα άγκυρας ή ψαριού) σε εκείνο το βάθος!
Η υποξία είναι πολύ πιο κοντά απ ότι νομίζουμε.
Αυτά μεσιέ koulpa.
Χαιρετώσε :))
( σε φωτογραφία προηγούμενου σου ποστ είδα ότι έλειπε η δεύτερη-βοηθητική- μηχανή από το σκάφος του φίλου σου....)

koulpa είπε...

kapetanios
Kαλώς ορίσατε (τώρα το είδα!):)
Kαλοδεχούμενη κάθε (επικοδομητική) γκρίνια..:)
α)Έχετε απόλητο δίκιο (θα το ξέρω στο μέλον!) το καταλάβαμε ελευταία στιγμή (μας κάληπτε ο γενικός του αιγαίου αλλά είχαμε ανασφάλια για προσέγγιση σε άνγωστο νησί ξημερώματα)εξάλλου μετά από τόσα χρόνια τώρα αποκτήσαμε gps
β)Kαι πάλι δίκιο..προειδοποίησα το φίλο μου για την άθλια φυσική μου κατάσταση.. αλλά δε πίστεψε τόση κατάπτωση σε δύο χρόνια (είχαμε πάει Ρόδο με χειτερόρο καιρο σε δύο 24ωρα)..ου γαρ έρχεται μόνον..όσο για τις καταδύσεις..δεν ήξερα καν αν μπορώ είχα να κατέβω κάτω από 2-3 μέτρα 5-6 χρόνια.. και πάλι δίκιο.. έτσι την πατάμε.. και λένε οι άλλοι "πως ρε παιδί μου?αυτός κατέβαινε 2-3 λεπτά πρόπερση"..
Και ένα άδικο.. είπαμε είναι μικρό.. αλλά δε παίρνει μηχανή στη παπαδιά.. κανένα του τύπου του δεν έχει(δυστυχώς)..:)
Την καληνύχτα μου και ευχαριστώ για την επίσκεψη:)