Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

πατήρ παντων πόλεμος;

 η εικόνα από εδώ

..μικρός όταν το πρωτοάκουσα.. μου φάνηκε βαρύ.. νόμιζα ότι αν απομονωθεί και καταδικαστεί.. η πλεονεξία.. και προχωρώντας η επιστήμη κι η τεχνολογία.. μπορούσαν οι άνθρωποι να ζήσουν ευτυχισμένοι.. σε μικρές κοινότητες αυτόνομες κι αυτοδύναμες.. συνεργαζόμενες μεταξύ τους.. σιγά σιγά κατάλαβα ότι η επιστήμη κι η τεχνολογία είναι προϊόντα της πλεονεξίας.. ότι η πλεονεξία.. θέλει τους δούλους σε αστικό περιβάλλον.. για να μπορεί να ελέγχει τις βασικές τους ανάγκες.. τους θέλει χωρισμένους σε εθνικές θρησκευτικές κοινωνικές και πολιτικές ομάδες.. για να μπορεί να τις βάζει να σκοτώνονται μεταξύ τους.. ώστε και επαναστάσεις να αποφεύγουν.. και τζίρο στα όπλα τους να κάνουν..
παρ' όλα αυτά.. νόμιζα ότι με το να αντιδράσουμε.. οικονομικά.. απαξιώνοντας τις τράπεζες.. θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κάπου.. ένα χώρο αποστρατικοποιημένο και απαλλαγμένο από την πλεονεξία.. παιδί ήμουν.. ονειρευόμουν.. μέχρι τα πρώτα γεγονότα της γιουγκοσλαβίας.. τότε άρχισα να καταλαβαίνω.. (ε αμα είναι δίπλα σου σε ακουμπάει).. ότι ο πόλεμος μπορεί να είναι το ύστατο μέτρο.. αλλά δεν είναι και μακριά.. και ο πόλεμος έχει αλλάξει ποιοτικά από την τελευταία μας εποποιία.. κι όλα τα επόμενα γεγονότα.. με έπεισαν.. ότι πια δε φτάνει ούτε να πιστεύεις στο δίκιο σου.. ούτε να αυτοθυσιάζεσαι.. 
αλλά πάλι.. μπορείς να παραδοθείς αμαχητί; δε καταλαβαίνω την αξία μας ζωής χωρίς τιμή.. ή με τόοοοσο χαμηλή τιμή.. γι αυτό.. επηρεασμένος από τη μέρα φωνάζω.. 
ΑΕΡΑΑΑΑΑΑ

11 σχόλια:

VAD είπε...

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν,ο Θουκυδιδης κανει την καλύτερη αναλυση των συνεπειων του πολέμου...οταν εχεις χρόνο διάβασε
http://feltor.wordpress.com/2010/12/06/%CE%B8%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%AF%CE%B4%CE%B7-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CE%BC%CE%BF%CF%85/

αξίζει...

koulpa είπε...

vad
ευχαριστώ φίλτατε.. είχα διαβάσει ότι είχα βρει απο θουκιδίδη στα νειάτα μου.. αλλά μόνο γεύσεις και μοιροδιές μου έχουν μεινει.. θα το διαβάσω το βράδυ.. :) :)
την καληνύχτα μου :) :)

Ανώνυμος είπε...

Αερα και βροχη και χαλαζι και χιονι, θα ελεγα εγω!!!!

koulpa είπε...

xaxaaxa coulita μου
και φωτιά στα μπατζάκια μας; :) :)
καλημερούδια και καλή εβδομαδα :) :)

Stefanos Max είπε...

Ποια γεγονοτα της Γιουγκοσλαβιας;

Dee Dee είπε...

Ο πολεμος στην Γιουγκοσλαβια ηρθε και σε μενα ως μαθημα. Ως κατι που νομιζα οτι "παιζεται" παντα καπου αλλου. Οπου αλλου=μακρυα.

Δεν εχω τιποτα να προσθεσω. Σε κοινα συμπερασματα καταλληγουμε κι ας φτανουμε απο αλλους δρομους :)

Καλη εβδομαδα !!
xxx

koulpa είπε...

xaxaxa stefane
ποιά γιουγκοσλαβίαθα ρωτούσα εγώ.. :) :)
πήγε ένας φίλος να φυτήσει το 82-83.. και μας έλεγε για μια χώρα που παρά τις δυσκολείες είχε ελπίδες.. είχε τουρισμό.. βιομηχανία.. νυχτερινή ζωή.. και μέχρι να πάρει πτυχείο είχε γίνει μέση ανατολή.. :) :)
περίπου όπως το κάναμε εμείς μετά την απελευθέρωση.. κι όπως θα το ξανακάνουμε αν μας βάλουν φιτιλιές οι "φίλοι" μας.. :) :)
την καλησπέρα μου.. :) :)

koulpa είπε...

αχ dee dee μου
όταν γεννήθηκα ο απόηχος του εμφιλίου ήταν εντονότερος από της κατοχής.. τα πάθη ήταν σε έξαρση.. ήθλε κι η χούντα.. δε πιστευα ότι κάτι δε γίνεται εδώ.. αλλά βλέποντας τη συμπεριφορά των "πολιτισμένων" της ευρώπης.. κατάλαβα ότι δεν υπάρχει σωτηρία.. :) :)
καληνύχτα και καλή εβδομάδα :) :)

Κατια Μαρκουϊζου είπε...

πολύχρονος αγότι να σε χάιρονται όσοι σε αγαπούν !!!!!

koulpa είπε...

marilise μου
ευχαριστώωωω :) :)
τι κάνει η ιστιοπλοική οικογένεια; :) :)

koulpa είπε...

γλαρένια μου
ευχαριστώωωωω.. τι ωραία λέλουδα; :) :)