Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2007

ΠΕ(αι)ΔΙ(εί)Α.. Ι(η)ΛΙΣ(θ)ΙΑ....

Καμιά δεκαριά μέρες τώρα, από το προηγούμενο στοιχειωμένο πόστ, με ταλαιπωρεί, ότι κάθε σκέψη, περί αιτίων , από όπου κι αν περνά, καταλήγει στην παιδεία...
Γυρνώ με το αυτοκίνητο (ανάθεμα στον Ford που το έκανε λαϊκό μέσο..) και βλέπω παιδιά στα προαύλια.. και τα λυπάμαι...
Τα λυπάμαι καταρχήν για την δωρεάν παιδεία την οποία "απολαμβάνουν"... που τελικά δεν είναι ούτε δωρεάν ούτε παιδεία... μιλώ για την εκπαίδευση, που είναι μέρος της παιδείας... και όχι για την ελληνική... αλλά γενικά...
Αισθάνομαι ότι κάπου έγινε κάποιο λάθος... Όλα τα άλλα ζωάκια εκπαιδεύονται παίζοντας και η εκπαίδευσή τους είναι σημαντική.. εξαρτάται η ζωή τους από αυτή... Γιατί στους ανθρώπους έπαψε να ισχύει?
Η φύση, έδωσε στα παιδάκια, μια θαυμαστή υπερκινητικότητα, απαραίτητη για την σωστή τους ανάπτυξη... γιατί την ακυρώνουμε, καρφώνοντάς τα σε θρανία με τις ώρες (και στο σπίτι)... Αν ενδιαφέρει κάποιον θα βρει τρόπους να σχεδιάσει παιχνίδια που να συνδυάζουν κίνηση και μάθηση... Έδωσε στους εφήβους εκτός από σωματική και πνευματική υπερκινητικότητα... Ορμόνες εν βρασμό... Ορμή να αμφισβητήσουν τα πάντα... να γκρεμίσουν το κόσμο και να τον ξαναχτίσουν... Τους βάζουμε σε μια αίθουσα και προσπαθούμε να τους κάνουμε να μαθαίνουν χωρίς να κρίνουν... Να βλέπουν τη μέση εκπαίδευση σαν άχρηστο χρόνο πριν την ανώτατη... Έδωσε στους νέους δύναμη και αντοχή να ζήσουν και να χαρούν... Αναλώνουν τα παραγωγικότερα χρόνια τους, βολοδέρνοντας, στη πλειοψηφία τους, να τελειώσουν σχολές, που δε τους ενδιαφέρουν... Που τους δίνουν ένα πτυχίο, που αποδεικνύει ότι παρακολούθησαν τη σχολή αλλά όχι ότι ξέρουν άμεσα να κάνουν κάτι...
Τα λυπάμαι για τη παιδεία που απολαμβάνουν απο την οικογένεια και την κοινωνία... Που δηλητηριάζονται από ψεύτικες ανάγκες (create the demand)... Που η χαρά της ζωής έχει καταντήσει χαρά της ιδιοκτησίας... Που είσαι ότι έχεις... Που το "εύκολο" έχει γίνει και "καλό"... Που ο μαυραγορίτης από μίασμα έχει καταλήξει "έξυπνος" και παράδειγμα προς μίμηση.. Που ο μπαμπάς είναι "έξυπνος" ...γιατί κλέβει την εφορία (ή ακόμα καλύτερα είναι η εφορία) ...γιατί δεν αφήνει κανέναν να τον προσπεράσει στο δρόμο... γιατί παρακάμπτει τις ουρές...
Λυπάμαι που δεν υπήρξα παιδί.. ούτε έφηβος... ούτε νέος...
που τίποτα δε μπορώ να γκρεμίσω... και ακόμα χειρότερα που τίποτα βιώσιμο δεν έχω να αντιπροτείνω..

34 σχόλια:

Maria Mikro Analogo είπε...

Koulpa, τι κείμενο γράψατε πάλι; :-) Μπορεί να αργείτε αλλά αξίζει τον κόπο η αναμονή κάθε φορά! Θα συμφωνήσω πολύ με όλα. Στείρα μόρφωση... και καμία επιμόρφωση! Θα επανέλθω στο σχολιασμό. Προς το παρόν τις καλημέρες μου :-)

koulpa είπε...

μαρία
Ευχαριστώ! Ακόμα χειρότερα προετιμασία αδρανών υποτελών..
Την καλημέρα μου:)

a_lexia είπε...

Αγαπητέ Κούλπε,

δεν θα σας φορτώσω επαίνους δια το κείμενο, καθώς φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ήδη ότι αρμενίζω μαζί σας.

Θα ήθελα όμως να σας επισημάνω, ότι αν βλέπετε αυτές τις μέρες παιδιά σε προαύλια, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή είναι μετεξεταστέοι, ή παιδιά της ιδιοτυκής πεδίας. Τα δοιμώσηα δεν έχουν ανοίξει ακόμη... Η νεολαία μας θα πρέπει να περιμένει με κομμένη την ανάσα τα αποτελέσματα των εκλογών για να ξεκινήσει τα μαθοίματα.

koulpa είπε...

Αγαπητή a-lexia
μάλλον γιαυτό τα βλέπω στα προάβλια.. όσο για τις χαμένες ώρες μαθήματος.. τις αντιμετοπίζω μάλλον σα κερδισμένες ώρες ζωής..
Την καλησπέρα μου:)

a_lexia είπε...

κερδισμένες ώρες ζωής; μμμ... Γιατί όχι... αρκεί να μην υπάρχει τηλεόραση.

koulpa είπε...

Αγαπητή a-lexia
Έχω μάθει περισσότερα από την τηλεόραση απ'ότι απο πολλές παραδόσεις.. έξ'άλλου είναι επίκτιτη ανάγκη.. τη μαθαίνουμε στα παιδιά για να αποροφούνται και να μη μας ενοχλούν με την υπερκινητικότητά τους αντι να παρακινηθούμαι και να ασχοληθούμαι μαζί τους...:)

Maria Mikro Analogo είπε...

Επιστρέφοντας στον σχολιασμό (έπρεπε να το είχα κάνει ήδη χθες!) θα συμφωνήσω για άλλη μια φορά με όλα όσα γράφετε. Η δωρεάν παιδεία που μόνο στα χαρτιά είναι "δωρεάν", η έλλειψη ερεθισμάτων στα παιδιά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στο διδακτικό προσωπικό που τους δίνει και λίγη "τροφή" ακόμα, το σύστημα ολόκληρο που δεν αφήνει πολλά παιδιά να ανακαλύψουν ταλέντα και να καλλιεργήσουν δεξιότητες... Αλλά προβληματική παιδεία φαίνεται πως είχαμε από πολύ παλιά. Όλοι εκεί ρίχνουν το βάρος τους με μεταρυθμίσεις της κακιάς ώρα και συμπληρωματικά εγχειρίδια. Φταίμε κι εμείς πολύ όμως. Πάρα πολύ... Τις καλησπέρες μου, koulpa. :-)

a_lexia είπε...

E...τα παραλέτε Κούλπε... Εκτός βέβαια αν μεγαλώσατε στη Γερμανία και παρακολουθούσατε ανελλιπώς γερμανική εκπαιδευτική τηλεόραση… Δεν θα διαφωνήσω στο ότι η τβ έχει γίνει η νταντά πολλών κουρασμένων, αδιάφορων, κατά λάθος ή και κατά υποχρέωση γονιών, όμως πιστεύω ότι δύσκολα μπορεί να αντικαταστήσει μιας ώρας πραγματική παράδοση. Δεν είναι δυνατόν να είναι όλοι οι δάσκαλοι «κακοί» (το εκπαιδευτικό σύστημα είναι κακό και πολλοί δάσκαλοι κακομαθημένοι).

σορολόπ είπε...

Κάποιοι κακοί λένε ότι έχουμε την παιδεία που αξίζουμε - κατά το έχουμε και τους πολιτικούς που αξίζουμε... δεν συμφωνώ φυσικά.. γιατί αν όχι όλοι τουλάχιστον αρκετοί από εμάς αξίζουμε πολύ καλύτερη παιδεία και όχι μόνο...

Τα περισσότερα προβλήματα ξεκινάνε από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου το μόνο που κάνεις είναι ένας αγώνας δρόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση... αν θεωρείτε ότι το σχολείο είναι άχρηστο στη σημερινή του μορφή... τότε τι να πούμε για τα Πανεπιστήμια/ΤΕΙ που δεν μαθαίνεις τίποτα απολύτως που να συνδέεται με τις παραγωγικές διαδικασίες της αγοράς εργασίας!?

μαριάννα είπε...

Πάλι θα κάνω το συνήγορο του διαβόλου. :)
Λοιπόν, έχοντας γνωρίσει εκ των έσω εκπαιδευτικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών, συμμετέχοντας 4 χρόνια σε ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα και δουλεύοντας άλλα 4 σε κεντροευρωπαϊκή χώρα, έχω να σας πω ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, είναι εξαιρετική. Η δευτεροβάθμια στα επίπεδα των άλλων χωρών και καλύτερη. Το μεγάλο θέμα είναι η τριτοβάθμια. Εδώ πρόκειται για ένα θαύμα. Πού κανείς δεν έχει καταλάβει ακριβώς από πού προκύπτει. Με το μπάχαλο στα πανεπιστήμια, με τις ελλείψεις, απεργίες, αποχές, καταλήψεις, πώς διάολο γίνεται και οι Έλληνες είναι οι καλύτεροι μακράν και περιζήτητοι από όλες τις χώρες, πτυχιούχοι; Προφανώς είναι μυαλουδάρα ο Έλληνας. Η σύγχρονη ελληνική οικογένεια έχει υψηλό πνευματικό επίπεδο. Είμαστε γλωσσομαθείς και μάλιστα πολυγλωσσομαθείς και τελειογλωσσομαθείς. Οι ξένοι έχουν ένα βαθύ σεβασμό στη γλώσσα μας, στην ενημέρωσή μας, στην ευφυΐα μας, στην κουλτούρα μας, στις γνώσεις μας, στην τελειομανία και την αποτελεσματικότητά μας. Τα ξένα πανεπιστήμια κάνουν κρα και δίνουν γη και ύδωρ να κρατήσουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς, να δουλέψουν εκεί. Ακόμα και φοιτητές βρίσκουν δουλειά, εύκολα σχετικά.
Άρα... ναι, πολλά μπορούν να γίνουν ακόμα στην παιδεία, αλλά είμαστε μπροστά πολύ. Το δημοτικό σχολειό, που το θεωρεί ο κόσμος απλό και δεδομένο, κάνει μοναδική δουλειά. Τώρα αν υπάρχουν και κάποιοι άχρηστοι εκπαιδευτικοί ή προβλήματα στα σχολεία, πολλών ειδών, ελάτε να δείτε τα σχολεία έξω, να πάρετε τα πάνω σας.
Καλησπέρα σε όλους!

Kapetanios είπε...

Και το ερώτημα διαιωνίζετε αναπάντητο:
Ποιόν ρόλο επιθυμούμε για την εκπαίδευση
Αυτόν της δημιουργίας τεχνικά και επιστημονικά καταρτισμένων ( όπου η "κατάρτιση" ξεκινά σε άλλες χώρες απ το δημοτικό ακόμη!!)ανθρώπων έτοιμων να μπουν στην αλυσίδα της παραγωγής ή την εκπαίδευση σε ρόλο παιδαγωγικό με γνώμονα την αφύπνιση ή και την δημιουργία συνειδήσεων?
Καλημέρα μεσιε koulpa :)

koulpa είπε...

μαρία
..Κι εγώ έπρεπε να απαντήσω προχθές αλλά πίζω στη δουλειά..:)
Είχα την τύχη να συναντήσω κάποιους δασκάλους που είχαν όρεξη.. Ο προβληματισμός μου αφορά στη παιδεία γενικότερα..
Την καλημέρα μου:)

koulpa είπε...

a-lexia
Οχι δε μεγάλωσα στη Γερμανία.. (ένα κόλλημα με τα ντοκιμαντέρ το έχω ωστόσο..):)
Αναφέρομαι μάλλον στη σπάνιώτητα μιάς καλής παράδοσης..:)
Κανένας δεν είναι κακός.. οι περισσότεροι είναι ταλέποροι που θα ήθελαν να έκαναν κάτι άλλο..:)
Την καλημέρα μου:)

koulpa είπε...

Kαλό μου σορολόπ
εχουμε τις κυβερνήσεις που μας αξίζουν γιατί δεν απολάβαμε την παιδεία που μας άξιζε..:)
Νομίζω η παιδεία και πρόνεια αξίζει σε όλους ανεξερέτως..
Την καλημέρα μου:)

koulpa είπε...

Καλή μου ghteytria
Είπαμε να γίνετε δικηγόρος.. και γίνατε δικαστής και ένορκοι:):)
Δε διαγωνώ τελείως με αυτά που λέτε.. αλλά αυτή τη φορά δεν έκανα συγκρήσεις.. η ανάστολή μου είναι στο σκοπό και τον τρόπο της παιδία γενίκα.. υπάρχουν οι γωνείς που λέτε αλλά δε φτάνει η εκπαίδευση για να έχουμε παιδεία..:)
Tην καλημέρα μου:)

koulpa είπε...

kapetanieμου
τι να σας πω.. η "κατάρτηση" συναντάται (κάποιες φορές) μεταπτυχιακά.. και συνήθως επι το έργον στον επαγγελματικό στίβο..:)
Όσο για την αφύπνηση και την εκπαίδευση.. ούτε στην ίδια πόλη βρήσκονται.. πολύ δύσκολο να συναντηθούν..
Την αντικαλημέρα μου:)

If...ιγένεια είπε...

Η δήθεν δωρεάν παιδεία, η δήθεν παιδεία..

koulpa είπε...

iF..igeneia
Δήθεν.. όλα δήθεν..:/
you.. back?:)
την καλησπέρα μου:)

kanataki είπε...

koulpa μου τι πάθατε?

υγ θέτε να σας έρθει κανένας koulpos?
υγ μη μου συγχύζεστε!
υγ έτσι δεν γράφεται?

koulpa είπε...

tsaperdona μου ευχαριστώ για το ενδιαφέρον..:)
Περνώ λίγο βαριά την προεκλογική ασθένια.. κάθε δεκαήμερο φαίνεται έχω και μια έξαρση...:)
υγ.θα προσαθήσω να το αποφύγβ αλλά τυχερά είναι αυτά(έχω και τα τυικά προσόντα..υπέρβαρος υπερκαπνιστής..:)
υγ.το παλεύω το παλεύω..:)
υγ.να δω το λεξικό..μμμμ..ΝΑΙ..:)
Την ήρεμη καληνύχτα μου:):)

avissos είπε...

'χειρότερα που τίποτα βιώσιμο δεν έχω να αντιπροτείνω..'..ti les kale? ton eauto sou prosefere, arkei..;)

koulpa είπε...

avissos
Καλώς ήλθατε!!
Έτσι όπως κατάντησα.. τι να τον κάνει κάποιος τον εαυτό μου?:):)
Αλλά πάλι avissos η ψυχή του ανθρώπου..:):)
Την (σκανδαλισμένη?) καληνύχτα μου:):)

Κώστας είπε...

Η παιδεία κύριοι μπορεί να γίνει δωρεάν αν εμεις το θέλουμε. Αν δεν θέλουμε να στείλουμε το καμάρι μας στα καλύτερα ιδιαίτερα φροντιστήρια επειδή "όλοι έτσι κάνουν". Και μην ακούσω χαζομάρες του στύλ πως αλλιώς θα περάσει πανεπιστήμιο...
Η προβληματική παιδεία ξεκινάει απο την στιγμή που γεννιέται το παιδί και τότε δεν είναι υπεύθυνο ούτε το κράτος, ούτε η κοινωνία, ούτε ο...Θέος που πιστεύουμε. Υπεύθυνοι για την παιδία των παιδιών είναι οι γονείς του. Και αν θα πάει σε μια σχολή που δεν του αρέσει ,μόνο και μόνο για το πτυχίο πάλι η οικογένεια του θα φταίει που δεν το σπρώχνει προς άλλη κατεύθυνση.
Το σύστημα της "δωρεάν παιδείας" είναι όντως άθλιο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να πηγαίνουμε μοιρολατρικά με τα νερά του.
Τα σέβη μου

patsiouri είπε...

Κι εγώ τα λυπάμαι πολύ...και δέν έχουμε δεί τα χειρότερα να ξέρεις...δέ θέλω να κάνω παιδιά..

koulpa είπε...

κώστας
Όπως ίσως καταλάβατε από το ποστ..
συμφωνούμε:)
Tην καλημέρα μου:):)

koulpa είπε...

patsiouri
..υπάρχουν και χειρότερα μα θα στα πω αργότερα..:)
Έγω, παρ'όλα αυτά, συνήθως θέλω αλλά οι πιθανές μαμάδες ήταν της δικής σας ιδεολογίας και εγώ μάλον δεν είμουν ικανός να τους εμπνέυσω εμπιστοσύνη ως μπαμπάς:)
Καλημέρα:):)

diva είπε...

Έχουμε - εκτός των άλλων- την Παιδεία που αντέχουμε
Είναι θέμα νοητικής εξέλιξης.
Είπαμε..είμαστε εξελιγμένοι σωματικά με νου παλαιολιθικό
Ε, αν μαζί με όλα αυτά προσθέσουμε και την οκνηρία του Ελληνάρα, προκύπτει το αποτέλεσμα
Ας πω κι από δω , ένα καλό μεσημέρι:-)

koulpa είπε...

diVaμου
καλώς τη!! Βολευτίκατε καθόλου?
Είναι σα τη κότα και το αυγό..
η παιδεία φταίει για την πνευματική εξέληξη ή η πνευματική εξέληξη για τη παδεία?:):)
Καλό μεσημέρι:):)

patsiouri είπε...

Ωωωωω...δώστε στις συντρόφισσες τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς...

koulpa είπε...

patsiouri
χαχαχαχα.. κακό παιδί..:):)
με την πρώτη ευκαιρία:)
Tην καλησπέρα μου:):)

diva είπε...

Η πνευματική εξέλιξη - η οποία εξαρτάται και από την κληρονομικότητα- φταίει για την Παιδεία.
Καλησπέρα ..δεν είπα:-)

koulpa είπε...

diVa μου
ελπίζω να κάνετε λάθος.. με δεδομένες συνθήκες μπορείς να ελπίζεις στη βλελτίωση της κακής παιδίας.. σε μιά-δυό γεννιές.. για την κληρωνομικότητα.. χρειάζονται πολύ περισσότερες..:)
Την καλησπέρα μου και από εδώ:):)

Fish-bait είπε...

Ένα είναι το άσμα που ταιριάζει εδώ και το έχουν πει οι "μεγάλοι" Floyd:

"Another Brick in The Wall" ;-)

koulpa είπε...

fish-bait
Καλώς ήλθατε:)
"we don't need nor education.."
για την παρούσα εκπαίδευση θα συμφωνήσω..
Την καλησπέρα μου:)