Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

ακριβή μου...


..F3..
αγάπησα και εκτίμησα τις προγώνους σου.. δεν είχα την τύχη παρα να τις ακουμπήσω για λίγο.. πριν τις παραλάβει ο αδελφός του πατέρα μου για τον οποίο προορίζονταν..
σε είδα πρώτη φορά σε περιοδικό φωτογραφίας και σε ερωτεύτηκα.. θυμάμαι το πετάρισμα όταν πρώτη φορά σε είδα στη βιτρίνα εκεί δίπλα στο σύνταγμα.. νέο μοντέλο.. μαύρη.. κομψή και δυνατή.. θυμάμαι το εγκεφάλικό που παραλίγο να πάθω όταν με τις πολλές τόλμησα να μπω να ρωτήσω την τιμή.. το ακριβό σου σώμα.. επτά ετών μισθοί.. κι άλλο τόσο τα πρικιά σου.. είσουν ένα όνειρο άπιαστο..
θυμάμαι το τηλέφωνο από σιγκαπούρη.. τον πατέρα μου να ρωτάει λεπτομέριες.. μήπως είναι φθηνότερο να τη φέρουμε από εκεί.. το σώμα σου πουλιώταν εκεί στο 1/7 της εδώ τιμής.. δεν ήξερα.. δεν ήλπιζα.. και για να προστατευθώ σε ξέχασα..
θυμάμαι ένα χονδρό φάκελο.. τον άνοιξα και ξεπετάχτηκαν ένα σωρό βιβλιαράκια χρυσα.. με ένα μεγάλο F3.. το σώμα.. και τα βασικά πρικιάσου φιγουράριζαν κοροιδευτικά μπροστά στα μάτια μου.. κι από κάτω κάποια έντυπα που φαίνονταν επίσημα.. τι λέει; garantie.. διάφορα τυπωμένα.. εγγυήσεις; εγγυήσεις; τότε κατάλαβα και άρχισα τις τούμπες και τα φλίκ φλακ.. ήταν μεγαλήτερο το σπίτι και μικρότερος εγώ..
θυμάμαι να τρέχω στον ΟΛΠ να σε παραλάβω.. να τρέχω πάνω κάτω πέρα δόθε.. να πληρώνω πάνω από την τιμή αγοράς σου για φόρο εισαγωγής.. και να νοιώθω και τυχερός..
να τρέχω στο σπίτι ανυπομονόντας να σε κρατήσω στα χαίρια μου.. να σου βάλω τα πρικιά σου.. το motordrive.. το zoom 70-210mm.. και ναι είσουν επιτέλους στο κρεβάτι μου...


θυμάμαι τα φιλμάκια.. αλλοτε slide σε καλούς καιρούς.. άλλοτε ilford του μέτρου ασπρόμαυρο.. τις μεγάλες βόλτες για λίψεις.. τους φίλους και γνωστούς να βαριούνται να τους φωτογραφίζω.. το σκοτινό θάλαμο.. τον υδρώτα και την ξυδίλα από το stopbath.. τη μαγεία όταν εμφανιζόταν το είδολο προοδευτικά μεσα στο λεκανάκι του εμφανιστή.. τις ώρες που ξεχώριζα τα φιλμάκια σε ζελατίνες.. τα ταμπέλακι που έγραφα "Ν1".. όπου Ν για nikon.. όπως παλιότερα.. L για Lubitell.. Z για zenith.. K για kodac.. Y για yashica.. θυμάμαι τη θλύψη και την απόλεια όταν καταστράφικαν όλα σε μιά πλημήρα.. ευτυχώς ακολουθόντας το ρητό "allways carry a camera with you" σε είχα πάντα μαζί μου και τη γλύτωσες..
κι ύστερα.. ήλθε η καθημερινότητα.. η επιβίωση.. και μας αποξένωσαν.. σε αγαπούσα αλλά σταμάτησα να σε αγγίζω.. να σε γεμίζω με film.. απόμεινες στην τσάντα σου.. πάντα έτιμη.. αλλά τίποτα..
και ήλθε ο ψηφιακός καιρός.. και άλουσα ότι μπορεί να υπάρχει ψηφιακή πλάτη για το σώμα σου.. δε τόλμησα να ρωτήσω.. φωβήθηκα τι θα άκουγα..
δε θα σε ξεχάσω.. δε θα σε χάσω..
μετά από 28 χρόνια είσαι ακόμα όμορφη.. και δυνατή.. και ευγενής..
αλλά τα νέα μοντέλα.. συνεργάζονται με pc.. είναι πιό οικονομικά.. πιό άμεσα.. πιο εύχρηστα.. σχεδόν απαραίτητα..
ενέδωσα σε μιά νεα ωραία και ελπίζω όχι ατυχή.. σήμερα.. για να μου εκδηλώσω την αγάπη μου.. μου έκανα δώρο μιά απόγωνό σου.. τη πρώτη λήψη την αφιέρωσα σε σένα.. αναπαύσου στη τσάντα σου.. ποιός ξέρει; μπορεί να ξαναβρεθούμαι..




31 σχόλια:

ZouZouna είπε...

(δύο φορές το έγραψα και το έχασα, ή η νύχτα φταίει, ή η νύστα). Ξανά.

Τρελλαίνομαι. Μεγάλη αγάπη η φωτογραφία. Η πρώτη μηχανή όταν ήμουν 5 ετών απο τον μπαμπά που ήταν ναυτικός !!! μετά σειρά απο μηχανές που λάτρεψα. Χιλιάδες φωτογραφίες, χιλιάδες μέτρα φιλμς, χιλιάδες ώρες σε σκοτεινό θαλαμο
Δεν μου αρέσει η ψηφιακή, αρνούμαι να ενδώσω. Θέλω μόνο αλα παλαιά! Δεν αλλάζω με τίποτα το σκοτεινό θαλαμο. Δεν μ' ενθουσιάζει η ψηφιακή να μην σου πω δεν ξέρω που είναι.
Τέτοιες συμπτώσεις μεταξύ μας? Χαίρομαι. φιλιά καλή΄σου νύχτα

koulpa είπε...

χαχα..αγριο κερασοζουzouna μου
..στα 5 μου έφερε κι εμένα ο πατέρας μου κι αυτός ναυτικός.. μιά μικρούλα kodac.. και κόλησα..στά 7 μου έφερε μιά σοβαρή για την εποχή yashica.. άρχισα να ψάχνομαι με χημικά.. διάφορα.. με μιά ιδιοκατάσκευή με φακό από χαλασμένο projector για με γενθυντή.. στα 13 έγινα Ηightech με ένα rollei με ενσωματωνμένα φίλτρα.. tetenal και μετά acidofix εμφανιστές.. πιό σοβαρό σκοτεινό θάλαμο.. κατέλαβα μόνημα το wc.. έφαγα μεγάλη ήττα όταν το 92.. πλημύρισε η αποθηκη μου και έχασα όλες σχεδον τις φωτογραφίες και τα αρνητικά.. με τη δουλειά τα παράτησα τελείως.. από το 93 ο σκοτινός θάλαμος είναι σε κούτες..
Τώρα ενέδωσα για τεχνικούς λόγους.. αλλά η συμπάθειά μου θα είναι πάντα το ασπρόμαυρο ilford με το μέτρο..:):)
Φιλιά και καληνύχτες:):)

lifewhispers είπε...

Πραγματικος ο ερωτας αυτος κουλπα, ε;
και διαλεξς την καταλληλη μερα να τον περιγράψεις. ετσι οπως το εκανες,νομιζω ολοι καταλαβαμε το feeling...
καλημερα!

AVRA είπε...

συμφωνω με την λατρεια σου! (στην αρχη νομιζα οτι μιλας για μηχανακια....:-)))) )

Maria Mikro Analogo είπε...

Πω πω... μ' έστειλες τώρα. Είναι να μην κολλήσεις με τη φωτογραφία, τελικά.
Φιλιά και καλημέρα! :)

geokalp είπε...

όντως τρομερή λατρεία η φωτογραφία
κι ας είμαι με τις καινούριες
να 'ναι καλά η μάνα που μας το κόλλησε
μια yashika είχε

koulpa είπε...

lifewhispers
Δεν είχα άλλον έρωτα εύκαιρο.. και έτυχε να την αντικαταστήσω εχθές..:):)
Την καλησπέρα μου:):)

koulpa είπε...

avra
χαχα.. έχω κι έναν έρωτα για ΜΙΑ μοσυκλέτα.. κι αυτός στον πάγο (όπως τόσοι άλλοι.. ίσως αργότερα..) αλλά ήταν και η συγκηρία της αντικατάστασης:):)
Την καλησπέρα μου:):)

koulpa είπε...

μαράκι μου
χαχα έιχα κολήσει για λίγο (21-22 χρόνια..) τα τελευταία 15 έχω απορήψει σχεδόν όλα τα κολληματά μου..:):)
Καλησπερούδια:):)

koulpa είπε...

geokalp
κι εμένα η μητέρα μου μου το κόλησε.. και η yashica ήταν η πρώτη σοβαρή μου σχέση..:):)
Την καλησπέρα μου:):)

patsiouri είπε...

Μμμμμμ...άντρες, μόλις καβατζώσουμε τα 28 μας πετάτε σα στιμμένες λεμονόκουπες για τα πιπίνια, θλίβομαι για τη συμπεριφορά σας νεαρέ μου!!!

ZouZouna είπε...

Τόσες συμπτώσεις που να τις βάλω.
Κι εγώ kodak, κι εγώ yashica (ντροπήηηηη πως γράφεται), ενδιάμεσα κάτι που δεν θυμάμαι με την όρθια οθόνη ......αντεεεεεε και μετά μια Μινολτα 8000.
Τελευταίος μεγάλος έρωτας μια yamaha 250 το 93! Μετά μεγάλωσα για δίτροχα! Τώρα "δανείζομαι" καμμιά χιλιάρα Honda Steed γιατί ζηλεύω! ZΗΛΕΥΩ ΠΟΛΥ !

ZouZouna είπε...

A, για τους σκοτεινούς δεν σου έγραψα. "Μαθήτευσα" απο μικρή σε ένα φωτογραφείο στο αδιέξοδο της Πατησίων εκεί που είναι τώρα η Σχολή Σταυράκου και Ιουλιανού γωνία. Δεν έφτανα τίποτα και ανέβαινα στο σκαμνί. Μετά ο φωτογράφος πέθανε και στα 16 με ανέλαβε ένας άλλος και τότε πιά δούλευα μόνη μου στο θάλαμο του. Και χαρτζιλίκι και hobby παράλληλα. Α, ρε ωραία χρόνια..... Εχω να πιάσω μηχανή στα χέρια να ξεχαστώ...... πάάάάάρα πολλά χρόνια
Α, δεν είσαι ενταξει. Τι μου έκανες τώρα???????

koulpa είπε...

χαχα patsiouri
όταν πρόκειται για φωτογραφικές μηχανές.. και παλι με μεγάλη δυσκολία.. στα δύτροχα.. η μπεμπούλα μου (BMW R67) κλήνει τα 55 χρόνια.. όσο για τις γυναίκες.. μάλον για μπαμπα θε με έβλεπε μια 28χρονη.. (δεν είμαι τοοοόσο μεγάλος αλλά..):):)
Καληνύχτούδια:):)

koulpa είπε...

αγριοκερασοζουzouna μου
..χαχα πολλές συμπτώσεις.. οι πιό διαδεδομένες με καθρεπτάκι πάνω ήταν οι λιουμπιτελ.. σαν κουτάκια.. με δύο φακούς πανω κάτω.. και κάποιες ρόλεϊ..:):)
Εγώ σε όλα ερασητέχνης..:):)
Η τελευταία μου αγάπη σε δίτροχο ξεκίνησε το 91 μια μπέμπα (BMW R67 του 53) και κρατά ακόμα αν και την έχω στο γκαράζ τα τελευταια χρόνια..:):)
Καληνυστούδια:):)

amelie είπε...

πολυ ωραια η περιγραφη σου!!! και σε νιωθω γιατι εγω φετος καταφερα να παρω την πρωτη μου καλη φωτογραφικη μηχανη και η χαρα ηταν μεγαλη!!!! σε λιγο θα σας πλουτισω με φωτο, τωρα που θα αρχισω τα ταξιδακια!!!! γεια και χαρα φιλε koulpa !!!

koulpa είπε...

amelie
E η δική μου είναι μάλον μέτρια.. με τα χρήματα που έδωσα δεν έπερνα ούτε μπαταρίες για την F3.. οπώτε μιά χαρά είναι...:):)
Αναμένουμε φωτορεπορτάζ λοιπόν..:):)
Την καλημέρα μου:):)

Ανώνυμος είπε...

με γεια με γεια.... η παλιά μου αρέσει περισσότερο βέβαια, αλλά περνάει ο καιρός και εξυγχρονιζόμαστε όλοι!

koulpa είπε...

laxanaki
xaxa κι εμένα η παλιά μου αρέσει.. αλλά τιν να κάνουμε.. δεν έχουμε και πατέρα ναυτικό πιά να μας φέρει κατι αντίστοιχο.. ούτε οιοπεδάκι να πουλήσουμε για να την πληρώσουμε.. εξάλλου για την δουλειά που τη θέλω είναι υπεραρκετή..:):)
Την καλημέρα μου:):)

σοκολάτα πορτοκάλι είπε...

θαυμάσια.
Και πότε θα δούμε τις πρώτες σας ψηφιακές εικόνες?
(αν θέλετε δηλαδή μας τις δειχνετε... μη μας περασετε και για τιποτις απαιτηκιές)

koulpa είπε...

σοκολατα πορτοκάλι
Tήν πρώτη τη είδατε.. η φωτογραφεία της F3.. οι περαιτέρω θα δόυμε..:):)
Την καληνύχτα μου:):)

σοκολάτα πορτοκάλι είπε...

για να δόυμε τι θα δόυμε!

diva είπε...

Ο! Έρωτα ανίκητε στο..μάτι
Έρωτα προβολικέ
Ατίθασε , Ακριβέ μου

(απαπαπα)
Με γειά με γειά:-))
Καλημέρα

koulpa είπε...

σοκολάτα ποσρτοκάλι
..έλεγα να βγάλω καμιά χιονισμένη.. αλλά εδώ έδειχνε πολύ κακόμοιρο το χιόνι..:):)
Την καλησπέρα μου:):)

koulpa είπε...

diVa μου
..σε ποιητική διάθεση μας βρίσκω..:):)
ευχαριστώ ευχαριστώ:):)
Την καλησπέρα μου κι από εδώ:):)

If...ιγένεια είπε...

Φοβερή περιγραφή, υπέροχη ενασχόληση..

koulpa είπε...

if..ιγένεια
Eυχαριστώ.. καλά ήταν όσο κράτησε.. για να δούμε..:):)
Την καλησπέρα μου:):)

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Θυμήθηκα το τραγούδι:
"Ο νέος, ο νέος ο νέος είν' ωραίος,
μα όμως ευτυχώς ο παλιός ειναι αλλιώς...'
Καλορίζικη!!!!
και
Καλό χιονοπόλεμο!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

koulpa είπε...

χαχα..κλασικό φανταρίστικο αξίωμα.. ο νεος είναι ωραίος γιατί έχει καινούρια ρούχα.. οπαλιώς είναι αλλιώς γιατί μπορείνα είναι κουρελής αλλά έχει μαθει τα κόλπα να περνά κάλα.. ευτυχώς εγώ ως ναυτης είχα την ευχέρια να φοράω μη υπηρελιακά τζίν και να είμαι και παλιός και ωραίος..:):)
Ευχαριστώ ευχαριστώ:):)
Την καληνύχτα μου:):)

Σοφία είπε...

Με ενέπνευσες να κάνω ποστ για παλιές και καινούριες φωτογραφικές μηχανές :-)

koulpa είπε...

χαχα σοφία
Τώρα το είδα.. κι εγώ το σκεύτομαι.. δε τις έχω όλες.. ίσως δανιστώ κι μερικές απο το νετ.. περιμένω την εκδοχή σου:):)
Καλησπερούδια:):)