Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

πόσο κοστίζει μια ζωή;..

.. και πόσο αξίζει;.. έχω καταλήξει από μικρός ότι οι ήρωες κατασκευάζονται από σκοπιμότητες. αξίζει περισσότερο η ζωή ενός θύματος παράλογης αστυνομικής βίας; ενός θύματος τροχαίου; ενός θύματος ιατρικής αβλεψίας; πάντα υπάρχουν ένοχοι.. και δε ξέρω τι ποινή τους αξίζει.. και με τι σκεπτικό.. σωφρονισμός;.. εκδίκηση;.. γι αυτούς που αγαπούν το θύμα.. το δικό τους θύμα έχει την ίδια αξία.. και ίσως είναι χειρότερο γι αυτούς να βλέπουν τον αγαπημένο τους να σκυλεύται.. να ακούν σε επαναλήψεις σπαραξικάρδιες.. όπου και να γυρίσουν.. τις τελευταίες στιγμές.. με κατασκευασμένες λεπτομέρειες.. επιλεγμένες για να προκαλέσουν το συναίσθημα του κόσμου.. ή του όχλου..
μπαίνει στη ζυγαριά η ενοχή;.. ένοχος ο φυσικός αυτουργός.. και παραδειγματική θα έπρεπε να είναι η τιμωρία του.. αλλά αυτοί που τον επέλεξαν.. τον όπλισαν.. δεν καταδίκασαν τους προηγούμενους.. αυτοί δεν είναι περισσότερο ένοχοι;.. δεν έχουν κατασκευάσει εκ των προτέρων το σκηνικό;.. και πιο πέρα..
πόσοι είναι οι ένοχοι; γιά πόσες χαμένες ζωές; και χαμένη είναι μόνο οι ζωή του δολοφονημένου μόνο;.. οι ζωές όσον επιλέγουν να εκτονώνουν την πίεση για τα αδιέξοδά τους.. αυτές δεν είναι χαμένες; ακόμα και αυτών που τελικά θα βολευτούν σε μια ζωή με 700 ευρώ.. είναι ζωή κερδισμένη;

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

....ζωή που δεν..αμοίβεται,
είναι ζωή χαμένη???????

το όχι!!! δεν χρειάζεται να το προσθέσω , ούτε να το επεξηγήσω...σωστά???

α! καλησπέρα (είδες το δικό μου το σαβουάρ βιβρ,το τρώει η πολυλογία μου ;), πάντως την επίσκεψη την επιδοκιμάζει :)))

για το ίδιο το γεγονός τι να προσθέσω, έχουν ειπωθεί τα πάντα...

θυμάσαι αλήθεια, εκείνη την περίπτωση του καθηγητή Τεμπονέρα, στην Πάτρα? πάνε χρόνια βέβαια...
βάλε μου προσδιορισμό δίπλα στο "θύμα" ...

koulpa είπε...

χαχα ΚΑΣΤΑΛΙΑ
ανταλλάσαμε επισκέψεις συγχρόνως.. το είχα δει το δικό σου αλλά δε προλάβαινα να το σχολιάσω.. θέλω και το χρόνο μου.. :):)

ζωή χαμένη δεν είναι η μη αμοιβόμενη.. είναι η δυστυχής και ανιαρή.. ανεξαρτήτως αμοιβής.. :):)

μου αρέσει η πολυλογία σου.. και η ευχή είναι ευχή όπου κι αν τοποθετηθεί.. :):)

το ίδιο το γεγονός.. είναι κάτι που συνέβαινε και θα συμβαίνει.. γιατί είμαστε ανθρωποι.. η εκμετάλευση του γεγονότος.. θα συμβαίνει κι αυτή.. :):)

την θυμάμαι δεν είναι και τόσο παλιά.. οτιδήποτε μετά το 70 κοντινό μου φάινεται.. το ποιος είναι το θύμα καθορίζεται εκ των υστέρων.. και πάλι από σκοπημότητες.. πάτως γενικά για τη δική μου λογική.. όταν γίνεσαι αστυνομικός και όταν συμετέχεις σε συράξεις.. αφαιρείς από τον εαυτό σου εκ των πρωτέρων την ιδιώτητα του θύματος.. μπορείς να χαρακτηριστής λελογισμένα αποδεκτή απώλεια..

την καληνύχτα μου κι από εδώ.. :):)

Ανώνυμος είπε...

"λελογισμένα αποδεκτή απώλεια" .... μου αρέσει αυτό ... ή εξωλογιστικά αμελλητέα μονάδα...
για την ιστορία (από το ΄70 και μπρος) ο Νίκος (μέρα που ειναι, θα γιόρταζε) ήταν θείος μου...

άλλο τώρα...
η εκμετάλλευση του γεγονότος λες ότι συμβαίνει επειδή είμαστε άνθρωποι? ή επειδή το ξεχνάμε?

αλλά για να το πάω βήμα βήμα προς τα πάνω ανάποδα το σχολιό σου , που μ΄αρέσει αυτή η οδός, μάλλον φταίει το ότι είμαστε ανθρωποι με χαμένες ζωές, χαμένοι άνθρωποι... δυστυχείς και μίζεροι, ανιαροί...

αυτή τη μιζέρια πόσα "θύματα" κατασπαραζόμενα από τα μέσα μπορούν να την αλλάξουν, να την καλύψουν , να την σβήσουν???

........
ουφ!!! ψυχοπλακώθηκα...
καλύτερα ευχή... παντός καιρού και ώρας...καλή-κερδισμένη- βδομάδα...που ήδη άρχισε...

και εν το μεταξύ, καληνύχτα:)

koulpa είπε...

ΚΑΣΤΑΛΙΑ
θυμάμαι και πριν το 70.. από κουβέντες σκόρπιες που γινοντουσαν στο σπίτι και γύρω.. θυμάμαι ήταν τις τελευταίες μέρες μου ως μπογιατζής.. είχα μιλήσει για μιά δουλειά βοηθού λογιστή για ένα μήνα μόνο.. και είχα πολύ ελευθερο χρόνο για μερικές μέρες.. στο πρώτο άκουσμα.. μου θύμισε το δίπολο Λαμπράκης-κοτζαμανης.. το "ποιός κυβερνα αυτή τη χώρα".. κρίμα.. μόνο αυτό..

κατά τη γνώμη μου.. είμαστε αμεληταίες μονάδες.. 1 σε 6 δισεκατομύρια.. το αυξάνεσθε και πληθύνεστε είναι κατά βάσην αυτό που αφαιρει την αξία της μιάς ζωής..

πιστεύω ότι ο στόχος της παιδείας θα έπρεπε να άρει αυτά τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά.. τη μιζέρια την ανία την ενοχή για το πρωπατορικό αμάρτημα.. να καληεργεί τη χαρά για τη ζωή σήμερα.. την καλή διάθεση.. τη χαρά της δημιουργίας..

πήρα φόρα κι εγώ.. :):)
καλημέρα και καλή εβδομάδα :):)

KitsosMitsos είπε...

Ίδια μέτρα, διαφορετικά σταθμά. Από αυτό πάσχουμε.
Όσο για τους ήρωες που κατασκευάζουμε, αν τους ρωτούσες απλώς θα επέλεγαν να συνεχίσουν να ζουν...

koulpa είπε...

kitsosmitsos
ναι τα καλά και συμφέροντα που έλεγε ο παππούς μου :):)
την καληνύχτα μου :):)

paraxeno είπε...

μια ζωή δεν ειν ποτέ χαμένη, αν όμως η οποια αμοιβή γινει σκοπός και οχι μεσο τότε αδικειται κάθε ζωή... για αυτό η κοστολόγηση στις μερες μας εχει γίνει τοσο ανύπαρκτη τοσο φθηνή και χάνονται ζωές μύριες όσες χωρίς καν λόγους....

κάθε ζωή μοναδική .... κι ας αφήσαμε τα μέσα να τις ορίζουν.... γι αυτό ξεχνάμε να κοιτάζουμε δίπλα, για αυτό όλα τα αδικα βγήκαν στην επιφάνεια, γιατί τα μέσα γίναν οδηγοί....

κάθε στιγμή κάθε ζωή αξίζει άλλες χίλες κι αλλες χιλιάδες μαζί... ετσι γίνεται ο κόσμος των ανθρώπων, που τόσο μα τόσο μου λειπει....

koulpa είπε...

xaxaxa paraxenouli μου
σιγά το πολυλογούδικο.. :):)
μωρέ όλες οι ζωές έχουν αξία.. απλά ο άνθρωπος χάνει το μέτρο του.. και νομίζει ότι αξία είναι μόνο το χρήμα.. :(
κι εκνευρίζομαι και με την προβολή από τα μεσα.. όχι γιατί με επιρεάζει.. αλλά γιατί οι γύρω μου επιρεάζονται.. :):)
καλησπερούδιααααα :) :)