Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

μπανανα..


..προχθές πήρα μπανάνες.. σπάνια το θυμάμαι.. μου αρέσουν.. αλλά ακόμα τις θεωρώ πολυτέλεια.. έχω μείνει στο 70.. μπανάνες και φράουλες τρώγαμε μιά φορά το χρόνο.. ζούσαμε σύμφωνα με τα έσοδα.. ένα τρίτο πήγαινε στο κομπόδεμα.. δεν υπήρχε εμπιστοσύνη στην ασφάλιση.. με τα υπόλοιπα δύο τρίτα ζούσαμε.. έπρεπε να κρατήσουν όλο το μήνα..
η ευτυχία ήταν ένα καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό.. όχι ένα γκουρμε εστιατόριο.. μια αρμονική συμβίωση σε ένα χαρούμενο περιβάλλον.. όχι η μοναξιά σε ένα πολυτελές σπίτι.. μια εκδρομή με το πουλμαν με μεγάλη και καλή παρέα.. όχι μια μοναχική διαδρομή με ακριβό αυτοκίνητο.. αλλά ήδη ο σπόρος του κακού υπέσκαπτε την ευτυχία.. το χόλυγουντ μας βομβάρδιζε με το αμερικάνικο όνειρο.. την ευτυχία της κατανάλωσης και της προβολής.. του life style.. πρόβαλε ως ευτυχία το ακριβό.. την απόδειξη της επιτυχίας.. αρχίσαμε να ζηλεύουμε μια ευτυχία που στην ουσία δεν υπήρχε παρά στα σχέδια της κοινωνικής μηχανικής.. αρχίσαμε να θαυμάζουμε είδωλα.. επιτυχημένα μοντέλα κοινωνικής ανέλιξης μέσω της ιδιοκτησίας.. χωρίς να καταλαβαίνουμε.. ότι για να υπάρχουν πρέπει οι υπόλοιποι να τα τροφοδοτούν.. δε μας ένοιαζε.. ας καταφέρναμε να γίνουμε επιτυχημένοι.. κι ας εκμεταλλευόμασταν τους υπόλοιπους.. που θα έπρεπε πλέον να μας θαυμάζουν.. που καταφέραμε να τους εκμεταλλευτούμε.. στερηθήκαμε τα εισαγόμενα προϊόντα.. και απέκτησαν μια θρηλούμενη ποιότητα.. ήταν καλά.. γιατί ήταν ακριβά.. γιατί η απόκτησή τους μας έθετε στην ομάδα των επιτυχημένων..
η μεταπολίτευση ήταν μια απογοήτευση για μένα.. αρχικά κατέρρευσε η ελπίδα μου ότι θα τιμωρηθούν όλοι αυτοί που συνέπλεαν και βολεύονταν με το καθεστώς.. λες και γινόταν η μισή ελλάδα να πάει φυλακή.. μετά δεν είδα καμιά θεαματική αλλαγή στο θέμα της ελευθερίας.. δεν άλλαξε η σχέση μου με τα σώματα ασφαλείας.. σε προσωπικό επίπεδο σα να μην άλλαξε κάτι.. εκτός από τις νύχτες με πασατέμπο και ντοιτσεβέλε.. σιγά σιγά τα ξεκαθάρισα.. εκτίμησα ότι το να περάσεις από την τρομοκρατία στην ελευθερία περιέχει κινδύνους ελευθεριότητας.. εκτίμησα την ομαλή μετάβαση.. και ο αντίλογος του πασόκ δε μου φαινόταν πιστικός.. από τον ανδρέα εισέπραττα μιά αγυρτεία.. από την αριστερά μια τυπολαγνία.. και στα 15 να ψήφιζα.. δε θα έβρισκα κάτι να με εκφράζει..
και ήλθε το πασόκ.. με ένα άρωμα ελευθερίας.. αλλά πολύ περισσότερο ελευθεριότητας.. το επίπεδο ζωής μας ανέβηκε αλματωδώς.. τι πειράζει που ήταν με δανικά.. γίναμε όλοι επιτυχημένοι.. μπορούσαμε να παίρνουμε εισαγόμενα προϊόντα.. μεγάλο σπίτι.. μεγάλο αυτοκίνητο.. ανταγωνιζόμασταν το γείτονα και το συγγενή.. δε ξέρω.. δέχομαι το άγχος για το αν θα έχω να φάω.. αλλά το άγχος για το αν καταφέρω έχω ανώτερο βιοτικό επίπεδο από τον διπλανό.. μου φαίνεται πολύ κενό.. μια γενιά μεγάλωσε σε αυτό το μοντέλο.. δυτικού τύπου.. ελεύθερης οικονομίας.. και τώρα.. ξαφνικά.. αυτοί που μας διαπαιδαγώγησαν.. μας έκαναν τους απατεωνίσκους που είμαστε.. μας κακίζουν γι αυτό που μας κατάντησαν..
εγώ ακόμα παίρνω μπανάνες μια φορά το χρόνο.. είναι ένα είδος ευτυχίας.. :):)

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το χειρότερο σκέψου, για την επόμενη γενιά, που και γεννήθηκε και θα ζήσει σε μια απατεωνιά, και ελπίδα στο μέλλον καμιά δεν διαφαίνεται.
Ούτε τούνελ, ούτε φως.
Όσο να πεις η γενιά της μεταπολίτευσης τα έφαγε τα ψωμάκια της και καμιά μπανάνα μια φορά το χρόνο, οι επόμενες γενιές;
Για να δούμε θα γλιτώσουμε από το να αλληλοφαγωθούν;

Κώστας είπε...

Πολύ καλό κείμενο φίλε..
Πόσο δίκιο έχεις......

KitsosMitsos είπε...

Θέλω να πιστεύω ότι είναι απλώς μια συγκυρία και μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τα χάλια μας. Να τα βελτιώσουμε και να προχωρήσουμε! Τι καλύτερο απ'αυτό;

Skouliki είπε...

και που να ερθει και το καρπουζι να δεις χρεωσεις
με δανειο θα παιρνουμε φρουτα σε λιγο

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

ΜΠΡΑΒΟ, πες τα χρυσόστομε.
Και τώρα τιμωρούμαστε γι' αυτό που μας κατάντησαν...
ΜΠΡΑΒΟ, πες τα χρυσόστομε.

Μπανάνα μου αγόραζε η μαμά μου έξω από το Βασιλικό (και μη σας κακοφαίνεται, έτσι τότε τον έμαθα και τον ήξερα) Κήπο και αγγούρι-ντομάτα βλέπαμε μόνο τα καλοκαίρια αλλά είχαν νοστιμάδα, ΜΥΡΙΖΑΝ φρεσκοκομμένο από το μποστάνι λαχανικό. Τα κολοκυθάκια είχαν και το λουλούδι ζωντανό...

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΜΗΝΑ!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ :))

Σοφία είπε...

Δεν είμαι σίγουρη ότι "μας" κατάντησαν. Έχουμε βάλει κι εμείς το χέρι μας... δεν είναι ώρα για αποποίηση ευθυνών τώρα...

koulpa είπε...

coula
ax τα παιδιά σκέφτομαι.. οι μεγάλοι ότι κάναν κάναν και ότι πάθουν.. :):)
καληνύχτα και καλό μήνα :):)

koulpa είπε...

κώστα
ευχαριστώ φίλε..
αχ που να μην είχα.. :):)
καλή νύχτα και καλό μήνα :):)

koulpa είπε...

kitsomitso
δε θέλω να σε στεναχωρίσω.. αλλά δε προβλέπεται.. :):)
καληνύχτα και καλό μήνα :):)

koulpa είπε...

χαχα skoulikaki Μου
εκτός που δε τρώω φρούτα.. καρπούζι ευδοκιμεί και στο κήπο μου.. μπανάνα δε τα καταφέραμε ακόμα.. ευτυχώς.. :):)
καληνυχτούδια και καλό μήνα :):)

koulpa είπε...

χαχαχα γλαρένια μου
κι εγώ βασιλικό κήπο τον έμαθα.. :):)
α η αγορά της ετήσιας μπανάνας ήταν γεγονός.. και της φράουλας.. οι τομάτες δε με συγκινούσαν τότε.. :):)
τα λέω ο βρομόστομος.. :):)
καληνυχτούδια και καλό μήνα :):)

koulpa είπε...

skroutzakos
καλώς τον :):)
καλό μήνα.. με χαμόγελα βεβαίως :):)

koulpa είπε...

χαχαχα σοφία μου
καλέ την αρχή μας έδειξαν.. κατά την επανάσταση του 1821.. πως γίνονται τα δάνια.. πως χρεώνεται ο λαός.. πως διασπαθίζονται και δε καταλίγουν εκεί που θα έπρεπε.. μετά τους ξεπεράσαμε όπως ήταν φυσικό.. :):)
καληνυχτούδια και καλό μήνα :):)

katrine είπε...

Να ευχηθώ Κούλπα μου καλή τύχη σε έμας αλλά και.......στις μπανάνες!!!

Καλό μεσημεράκι:)))

koulpa είπε...

χαχα katrine μου
όσο και να ευχηθουμε.. δε βλέπω φως.. :):)
καληνυχτούδιααα :):)

dyosmaraki είπε...

Οπως τα λες είναι.
Το κέντρο της ζωής μας κατάντησε να είναι η κατανάλωση.
Κι όχι τίποτα άλλο μα τελευταία διαπιστώνω πως ακόμη και οι μπανάνες χάλασαν...
Τις ωριμάζουν λέει πλέον σε φούρνους, δεν τις αφήνουν να ωριμάσουν μοναχές τους...

koulpa είπε...

χαχα dyosmaraki μου
εγώ το έχω βγάλει την τελευταία δεκαετία.. και στη δεδομένη κοινωνία είναι πολύ δυστυχής επιλογή.. :):)
βάλαμε μπανανιά.. αλλά δυστυχώς δε μας έκανε μπανάνες.. πρέπει να ανέβει κι άλλο η θερμοκρασία φαίνεται.. :):)
καλημερούδιααα :):)

Ανώνυμος είπε...

....τις μπανανες των παιδικών μου χρονων τις είχαμε συνδιάσει με τα οικογενειακά ταξίδια στην αθηνα... μετά τα 5 μου οπότε αποκτήσαμε ένα λευκο φιατάκι 127, λατρεμένο... γιατι μεχρι τοτε με το ΚΤΕΛ δεν μπορουσαμε να σταματήσουμε στην Εθνική καπου γυρω στην κόρινθο που τις πουλούσαν... το συνηθες φορτιο για τα τοπικά δρομολόγια εκεινου του φιατ ήταν 7-9 ατομα... ε! για την αθήνα το μειώναμε στα 5 αλλά με αποσκευές!!!!!! αρκετές για την θρέψη λόχου... τα καλά του χωριού βλεπεις..
σε μία από κείνες τις επισκέψεις σε συγγενείς , γυρω στα 7 μου ξανασυνάντησα μετα τα βρεφικά χρόνια τη νονά μου... θυμάμαι την χαρά της και ακόμα περισσότερο την δική μου όταν η μαμά μου , μου αγόρασε απο τα χρήματα της νονάς ενα λευκό φορεματάκι... το πιο καταπληκτικό κουκλίστικο φορεμα που ειχα δει ποτε... δαντελίτσες , κορδελίτσες οτι θάμπωνε τα μάτια μιας 7 χρονης..... καμαρώνοντας με την πολυτελή τσάντα απο το κατάστημα με το φορεμα μέσα , περπατουσαμε και περάσαμε και απο μανάβικο!!!!! το επόμενο που με εντυπωσίαζε ήταν κατι τεράστιες κατακόκκινες φράουλες.... εννοείται τα έμπηξα επιτόπου και δεν προχωρουσα αν δεν παίρναμε... και εννοείται οτι δεν τις αποχωριζόμουν στο δρόμο... κάποια στιγμή κουράστηκα να τις κουβαλάω στο χερι, ξεχάστηκε και η μαμά μου, διεφυγε της προσοχής της, και η χαρτοσακκούλα με τις φραουλίτσες βρέθηκε στην τσάντα του φορέματος.....
το οποίο δεν φόρεσα ποτε......
μετά από ώρες που επιστρέψαμε στο σπιτι που μας φιλοξενουσε και το βγάλαμε να το δείξουμε , ήταν εμπριμε...με όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου....τα καθαριστικά των θειάδων είχαν αποτέλεσμα να καταστραφεί τελείως... αχ!!! παιδικα τραύματα....
καθε φορά που παίρνω φραουλες (και γω μια φορά το χρόνο) το θυμάμαι....

jf είπε...

Τέτοια έμπνευση απ' την μπανάνα, δεν την περίμενα! :))

...ε μάλλον στραβά αρμενίζουμε...

Πολύ καλησπέρα

koulpa είπε...

xaxa kastalia μου
αυτό δεν είναι σχόλιο πόστ είναι :):)
αχ πολύ συγκινούμε με τα παιδάκια που ακυρώνονται οι επιθυμίες τους.. μεχρι δακρύων.. :):)
καλησπερούδιααα :):)

koulpa είπε...

jamanFou
καλώς ήλθες :):)
ε μα είναι έμπνευση η μπανάνες.. και η σπανιότητα :):)
ε καλά το τραβά αρμενίζουμε δεν είναι και πρωτότυπη πληροφορία :):)
την καλησπέρα μου :):)

Ανώνυμος είπε...

....xaxaxxaxa!!!να συμπληρώσω το κενό της απουσίας μου ήθελα... οχι και να μου κλαψεις!!!!!!!
χαχαχα
σήμερα πήγαμε οι τρεις μας s/m...ξέρεις τι έβαλαν στο καρότσι μονο τα μικρά???? φραουλες!!!... και μπανάνες!!!!!!!!!!

Αλεξάνδρα είπε...

Νομίζω πως είμαστε η τελευταία γενιά που γευτήκαμε τα φρούτα και τα λαχανικά στην ώρα τους. Τώρα όλα υπάρχουν όλες τις εποχές. Ποιές εποχές δηλαδή που έγιναν από τέσσερις δυό...

Οσο για την πολιτική τι να πούμε; Εχουμε βάλει και εμείς το χεράκι μας στην κατάντια μας...

Η κρίση, κρίση αλλά κάποιες χιλιάδες έτρεξαν να αγοράσουν το βίντεο της Τζούλια...

Τίποτα δεν θα αλλάξει όσο εμείς δεν αλλάζουμε...

koulpa είπε...

χαχα ΚΑΣΤΑΛΙΑ μου
λαμπρά έπρεξες.. τι φταίς εσύ που εγώ γίνομαι κλαψιάρης γερομπισμπικης; :):)
χαχαχαχα τα ίδια γούστα έχουμε με τα ζουζουνια σου.. τα δικά μου δικιολογούνται από παιδικά τραύματα.. :):)
καλημερούδιαααα :):)

koulpa είπε...

ωωωωω αλεξάνδρα μου
τι κάνεις; :):)
αχ μεγάλη κουβέντα ανοίγουμε.. όσοι έχουμε πρόσβαση σε εξωχή και χωρίο.. έχουμε κάποιες ελπίδες.. αν και η κρατούσα πολιτική είναι να μην έχουμε σε λίγο πρόσβαση σε τροφή που δεν ελέγχεται από πολλιεθνικές.. :):)
ε ναι η ανοχή μας τόσα χρόνια ισούται με αποδοχή των πολιτικών και των πολιτικών τους.. :):)
χαχαχα το μεγαλίο της "ευπρέπιας".. μου αρέσει που όλοι το καταδικάζουν.. το βίντεο της αλεξανδράτου.. χαχαχα αν σκεφτούμε το τζίρο των πορνό και πόσο συνάλλαγμα εξάγεται γι αυτά.. είναι μια καλή προτοβουλία εξοικονομισης εξαγώγημου συναλλάγματος.. :):)
η κοινωνικοπολιτικοοικονομική κατάσταση ταιριάζει εκ του αποτελέσματος στο χαρακτήρα του ανθρώπου.. δε ξέρω αν γίνεται να αλλάξει.. :):)
καλημερούδιαααα :):)

ele είπε...

Το χειρότερο είναι πως οι άλλες μαΐμούδες μας κλέβουν τις 'μπανάνες' και στο τέλος μας βλέπω να κάνουμε πλιάτσικο στα σούπερ μάρκετ...

koulpa είπε...

xaxa ele μου
έχει ξεκινήσει το πλιάτσικο συμβολικά από τους σύγχρονους ρομπέν των αστών.. :):)
αν γενικευτεί.. ελπίζω να είμαι μακρυά.. :):)
καλημερούδιααα :):)

σοκολάτα πορτοκάλι είπε...

Πολυτέλεια για μένα τα τελευταία χρόνια ειναι το ...πορτοκάλι! -πανάκριβο και οχι πολύ νοστιμο εδώ.

Ήταν ευτυχία αυτό που νοιώθαμε τότε? Η είναι νοσταλγία μεταμφιεσμένη?

"και τώρα.. ξαφνικά.. αυτοί που μας διαπαιδαγώγησαν.. μας έκαναν τους απατεωνίσκους που είμαστε.. μας κακίζουν γι αυτό που μας κατάντησαν.."
Μήπως γίνεσαι πολύ ήπιος? Η ευθύνη ειναι δική μας. Όχι των άλλων.
Όταν ο γνωστός μου εκανε απατεωνιές στο χρηματηστήριο εις βάρος πελατών του, η ευθύνη ήταν αποκλειστικά δική του.
Οταν η φίλη μου έπαιρνε δάνεια για να πάει διακοπές, η ευθύνη ήταν δική της!

σοκολάτα πορτοκάλι είπε...

Αν εγώ αποφασίσω να βάλω μπρος τους πολιτικούς μηχανισμούς για να διοριστώ, δική μου ειναι η τελική απόφαση και δική μου η ευθύνη.

Roadartist είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με την Coula, καθώς ανήκω στην γενιά που λέει..
Και καθώς ποτέ δεν ψήφισα κανένα από τα μεγάλα κόμματα, επίσης ποτέ δεν βρήκα δουλειά από ρουσφέτι, επίσης βλέπω το μέλλον μου καταρακωμένο και το αύριο δύσκολο, μα δεν ευθύνομαι. Ήμουν ηλίθεια (;;;) νομοταγής και πάντα με τις καλύτερες των προθέσεων.. Δε ξέρω αν έκανα καλά, ξέρω πως μαζί με τα ξερά.. θα καούν και τα χλωρά.
Φιλιά.

koulpa είπε...

επιτέλους σοκκολατοπορτοκαλάκι μου σου απαντώ :):)
κρίμααα και είχαμε κάτι πορτοκάλια φέτος καταπληκτικά.. αν και πολύ γλυκά.. να μπορούσα να σου στελνα.. :):)
μα δεν αποποιουμαι τις ευθύνες μου.. ούτε των άλλων.. αλλά σκέψου ότι πρώτα ξεκίνησαν τα φαγομένα διάνεια και μετά δημιουργήθηκε η ελλάδα.. :):)
κι αν εσύ αναγκαστείς να πάς με το ρεύμα για να επιβιώσεις.. φταίς μόνο εσύ;.. εγώ δε το κάνω.. είμαι ξεροκέφαλος.. αλλά και δεν επιβιώνω σίγουρα.. :):)
καληνυχτούδια καθυστερημένα :):)

koulpa είπε...

χλωρό μου roadartistaki ελπίζω να μη καείς μετα ξερά.. είναι δύσκολοι οι καιροι.. αλλά υπάρχουν λύσεις.. να ζήσουμε με αυτά που μπορούμε.. κι εγώ τώρα το ανακαλήπτω σιγά σιγά.. εξ ανάγκης.. καλά δεν υπήρξα ποτέ λουσάτος.. αλλά δεν είχα και μέτρο στα έξοδα.. :):)
το να κάνεις ότι θεωρείς σωστό.. είναι θεμελιώδες για μένα.. :):)
καληνυχτούδιααα :):)